Lastig uit te leggen? Niet als je een prentenboek gebruikt

'Heeft jouw boekje niet een heel beperkte doelgroep?' Die vraag krijg ik nog weleens. Nou, dat valt wel mee! In Nederland zijn naar schatting 30.000 tot 70.000 transgender personen. Tot nu toe hebben circa 10.000 personen behandeling gekregen. Op dit moment staan in Nederland meer dan 2.000 mensen op de wachtlijst voor een (psychologisch, hormonaal of chirurgisch) gendertraject (bron: Rapport Kwartiermaker Transgender Zorg: Verlichting van knelpunten transgender zorg, 22 januari 2019). De wachtlijsten lopen nog steeds op.

Al die mensen hebben kinderen om zich heen. Eigen kinderen, neefjes en nichtjes, buurmeisjes- en jongetjes en kinderen van vrienden. En op vrijwel iedere basisschool loopt wel een kind rond dat nog worstelt met zijn/haar/hun genderidentiteit of zelfs al stappen zet in de richting van een transitie. Vaak is het voor transgender personen zelf al lastig uitleggen wat zij voelen; dat het voor hun omgeving ook lastig te begrijpen is, is dan ook best logisch. Is het niet mooi dat er nu een prentenboek is dat het onderwerp op speelse en positieve manier toegankelijk en bespreekbaar maakt, zonder het te problematiseren?

Met het prentenboek ‘Karlijn, het konijn in een caviavacht’ maakt hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de acceptatie van transgender personen. Bovenal hoop ik dat de (voor)lezers - jong en oud - plezier beleven aan het boek. Want, weet je, het is ook gewoon echt leuk om het boekje te lezen als je geen transgender personen in je omgeving hebt. Dat de hoekjes van iedere linker pagina samen een flipboek vormen, is een extraatje dat het lees- en kijkplezier zeker versterkt.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Lastig uit te leggen? Niet als je een prentenboek gebruikt

IDAHOT

Mijn boek als valentijnscadeau van de gemeente voor alle basisscholen

Column van Jace van de Ven (Brabant Cultureel)

Lastig uit te leggen? Niet als je een prentenboek gebruikt

Op de lokale televisie